Aromaterapija – Umetnost lečenja

“The mind and the body are like parallel universes. Anything that happens in the mental universe, must leave tracks in the physical one.” Deepak Chopra

Aromaterapija ili terapija esencijalnim uljima se može definisati kao nauka ili umetnost korišćenja prirodno dobijenih aromatičnih esencija iz biljaka u cilju uspostavljanja ravnoteže i usklađivanja zdravlja tela, uma i duha. Ona nastoji da ujedini fiziološke, psihološke i duhovne procese kako bi se podstakao urođeni proces izlečenja.

Koreni ovog umeća vode daleko u prošlost. Upotreba eteričnih ulja u terapeutske, duhovne, higijenske i ritualne svrhe doseže do velikog broja drevnih civilizacija, uključujući Kineze, Indijce, Egipćane, Grke i Rimljane, koji su ih koristi u kozmetici, parfemima i lekovima. Rimski farmakolog i botaničar grčkog porekla, Pedanius Dioscorides, u svom delu ‘De Materia Medica’, još u prvom veku opisuje verovanje u lekovita svojstava biljaka.

Destilirana eterična ulja kao lekovi, svoje mesto u medicinskoj upotrebi dobijaju pronalaskom destilacije u jedanaestom veku, kada je najznačajniji mislilac i pisac islamskog zlatnog doba, Avicenna, izolovao eterična ulja pomoću parne destilacije.

Mnogo kasnije, francuski parfimer i hemičar, Rene-Moris Gattefosse, 1937god. prvi koristi izraz aromaterapija, objavljivanjem knjige pod tim imenom. Njegova knjiga “Gattefosse-va Aromaterapija” sadrži rane kliničke nalaze upotrebe eteričnih ulja raznih fizioloških bolesti. Svojim delom i uspostavljanjem termina aromaterapija, Gattefosse je učinio da se napravi razlika između upotrebe eteričnih ulja u medicinske svrhe od njihove upotrebe u parfimeriji.

Shvatanja aromaterapije su različita kod ljudi. Jedni aromaterapiju povezuju sa skupim tretmanima za ulepšavanje, drugi veruju da je to opuštajuća masaža uz upotrebu mirisnih ulja, dok postoje i oni za koje aromaterapija predstavlja putovanje u carstvo psihe uz podršku prirodnih eteričnih esencija koje blago miluju dušu. Aromaterapija je sve to, i još mnogo više.

Da li ste ikada imali iskustvo sa mirisima koji izazivaju snažnu emociju ili sećanje?

Sigurno ste bar jednom u zivotu osetili miris koji vas je podsetio na neko mesto ili na nekog. To se dešava zato što je čulo mirisa povezano sa limbičkim sistemom – područjem u mozgu koje se bavi emocijama i pamćenjem. I baš tu leži objašnjenje tajanstvenih mogućnosti umeća aromaterapije i psihoaromaterapije koja pomaže kod emocionalnih i mentalnih disbalansa.

Eterična ulja ili esencije su visoko koncentrovane supstance koje se dobijaju od raznih delova aromatičnih biljaka i drveća. Za razliku od običnih biljnih ulja, kao što su maslinovo ili suncokretovo, esencije biljaka su visoko isparljive kada se ostave na vazduhu. Sićušna molekularna struktura omogućava eteričnim uljima, nanesenim na kožu da dođu u krvotok. Jednom, kada dospeju u krvotok, aromatični molekuli postaju deo hemijskih procesa u telu. Neka od najpoznatijih i najčešće upotrebljavanijih esencija su bosiljak (umor, anksioznost, depresija), eukaliptus (astma, brohitis, gip, sinusitis), lavanda (glavobolja, opuštanje), kamilica (umirujući, anti-upalni), peršun (diuretik) i mnoge druge.

Jedan od oblika aromaterapije jeste terapija dodirom. Aromaterapijska masaža je najugodniji način primene aromaterapije i predstavlja sinergiju posebnih masažnih tehnika, limfne drenaže i akupresure oplemenjene sa ciljano biranim eteričnim uljima koja imaju veliki terapijski učinak na naš organizam. Masaža i blagotvorno dejstvo eteričnih ulja deluju pre svega na autonomni nervni sistem i snažno relaksiraju, otklanjajući posledice stresa. Pre upotrebe, odnosno pre nego što započnete masažu, zatražite od terapeuta da vam ponudi više od jedne opcije ulja, kako vas neki od mirisa ne bi omeo u opuštanju. Masaža eteričnim uljima posebno je delotvorna u lečenju problema sa kojima se susreću žene, kao što su PMS i poremećaji u menopauzi. Takođe, može vam olakšati blaže oblike tegoba i depresije, nesanicu, emocionalne disbalanse, glavobolje, bolove u mišićima itd.

Osvežavanje vazduha eteričnim uljima je izuzetno delotvoran način za suzbijanje različitih masovnih infekcija, u kućnoj upotrebi, kao i na javnim mestima. Esencije se prvo razrede u alkoholu, na kašiku alkohola sipajte 10-20 kapi ulja, pa ovu mešavinu ubacite u 100 ml tople vode. Raspršite je pomoću bočice sa pumpicom ili je pustite da isparava u mirisnoj svetiljci.

Ispiranje usta i grla primenjujte kada želite da ublažite upalu sluzokože usne šupljine i grla. U čašu vode dodajte 3-5 kapi esencije i dobro izmešajte. Pošto se ulja teško razređuju vodom, možete prvo da ih nakapate u kašičicu alkohola i zatim sipate u vodu. Ovom mešavinom ispirajte usta i grlo.

Boravak u sauni ne može se zamisliti bez prisustva mirisnih esencija. Nekoliko kapi omiljene kombinacije sipajte na užareni kamen. Pošto se u sauni pore maksimalno šire, blagotvorna isparenja će se lakše upiti kroz kožu, a takođe i putem udisanja.

Aromaticne obloge imaju efekta kod bolova u kostima i mišićima. U vodu sa uljem sipajte pet kapi na 100 ml, umočite gazu ili peškir, iscedite ga i stavite na bolno mesto, prekrijte suvim peškirom i držite od 30 do 120 minuta. Obloge za reumatske i mišićne bolove, uganuća, upalu živaca, bolne menstruacije, upalu bešike i iritiranu kožu treba da budu onoliko tople, koliko može da se izdrži. Za sveža uganuća, opekotine, otoke i glavobolju primenjujte hladne komprese.

Mirišljave kupke su posebno omiljene za opuštanje i odmor. Priuštite sebi kupku u toploj vodi sa dodatkom eteričnih ulja, razređenih u pavlaci, medu ili u peni za kupanje, makar jednom mesečno. Kada žurite i nemate vremena za kompletno kupanje u kadi, istuširajte se, a potopite samo stopala desetak minuta u kadici ili lavoru. To je dobro posebno ako vam noge trpe teret kada dugo stojite, ili vam je slaba cirkulacija i patite od hladnih stopala. Preporučuje se i kada noge otiču. Stopala nose celo telo i treba da ih sa pažnjom negujemo.

Ovo su samo neki od oblika aromaterapije koju možete praktikovati u cilju relaksacije i poboljšanja zdravlja. Aromaterapijsku masažu i efekte različitih vrsta esencijalnih ulja ćemo bliže opisati u nekim od narednih tekstova.

Izvor: www.aromaterapija.co.rs; narodnamedicina.com

Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*