Celulit – Estetski neprijatelj žena

“In life there is only one good – knowledge and one bad – ignorance.” – Socrates

Celulit je jedna od najnegativnijih reči u ženskom društvu poslednjih nekoliko godina koja svoje korene vuče iz francuskog jezika. Usvojena od strane alternativnih praktičara i terapeuta, ona opisuje vrstu neravnih masnih naslaga koje se akumuliraju na određenim delovima tela kod žena, a u novije vreme sve češće i kod muškaraca. Prisustvo celulita, kao estetski-zdravstveno štetog stanja se ne dovodi u vezu sa starošću organizma i telesnom težinom, već se on može javiti kod izrazito mršavih i mladih ljudi, a u isto vreme, ljudi sa prekomernom telesnom težinom ga ne moraju imati.

Prihvaćen kao istinsko zdravstveno stanje, celulit se u Francuskoj leči anti-celulit tretmanima koji su odobreni od strane Nacionalne Zdravstvene Službe već poslednjih četrdeset godina. Francuski lekari pristupaju ovom problemu veoma ozbiljno i smatraju da nelečeni celulit može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su zadržavanje vode, proširene vene i artritis.

Celulit predstavlja sinergiju vode, masnih ćelija i toksina. Jedan od razloga veće prisutnosti celulita kod žena je delovanje hormona Estrogen. On, zbog svoje zaštitne i reproduktivne funkcije koja podrazumeva zaštitu vitalnih organa u trudnoći, utiče na gomilanje masnih ćelija u predelu butina, zadnjice, stomaka i kukova. Na tim mestima, kao i zbog prisustva limfnih čvorova, organizam pored masnih ćelija skladišti i toksični otpad koji zajedno sa vodom gradi celulit.  

Ono što je još karakteristično za estrogen je i da štiti žene od koronarnih bolesti, a kao dokaz tome su njihove česte pojave nakon menopauze tj. kada organizam prestane da ga proizvodi. Za razliku od žena, procenat prisutnosti koronarnih bolesti i srčanih napada je kod muškaraca mnogo veći, što zbog daleko manje vredosti estrogena, tako i zbog skladištenja toksičnih materija u blizini srca. Celulit i koronarne bolesti predstavljaju različite manifestacije sa identičnim uzrokom – previše stresa, akumuliranih toksina u tkivima, loša ishrana i premalo vežbanja. Iako muškarci nemaju celulit u meri kao žene, oni imaju tendenciju razvoja “pivskog stomaka” koji je prouzrokovan visokim sadržajajem estrogena u hmelju. To je još jedan pokazatelj da estrogen stvara predispoziciju ka zadržavanju neželjenih tečnosti.

 Kod celulita razlikujemo šest faza:

  1. Prva faza – u ovoj pred-fazi celulita neće doći do pojave vidljivih znakova. Ono što je karakteristično za nju je da se modrice i posekotine nešto sporije regenerišu, a kada se koža ‘uštine’ između palca i kažiprsta, pojavljuje se blag efekat pomorandžine kore.
  2. Druga faza – detaljnim pregledom kože se mogu konstatovati oštećene vene i promena boje kože. Modrice se mogu pojaviti i nakon najmanjih udaraca, a kada se koža ‘uštine’ između palca i kažiprsta, može se osetiti da je nešto deblja i mekša, dok je efekat pomorandžine kore prilično izražen.
  3. Treca faza – bez štipkanja koža izgleda naborano i ima efekat dušeka. Vidljivo je otečena, hladna na dodir, zadržavanje tečnosti je prisutno, modrice se spontano pojavljuju i ima klasičan efekat pomorandžine kore.
  4. Četvrta faza – koža postaje lišena kiseonika i hranljivih materija, modrice se lako pojavljuju, hladna je na dodir i izrazito mekana zbog prisustva nagomilane tečnosti koja izaziva pritisak u tkivima.
  5. Peta faza – Sve prethodne faze su vidljive. Kod ove faze usled porasta pritiska krv je primorana da teče u delove u kojima se nalaze toksini. To stvara pojavu toplih delova kod inače već hladne kože, kao i pojavu mrlja.
  6. Šesta faza – kod ove faze dolazi do potpune promene figure, sa pojavom većih masnih grudvica i izbočina. Sve prethodne faze su vidljive, ali se proces i dalje može nastaviti zbog prirodnog gomilanja masti u organizmu. Vlakna vezivnog tkiva postaju sve brojnija i deblja, formirajući ogromne saće od masti, tečnosti i vlakana, poznate kao steatome.

Zbog činjenice da je celulit akumulacija toksičnog otpada a ne samo prisustvo masnih ćelija, regulisanje ishrane i vežbi neće mnogo uticati na njegovu eliminaciju. Kao što smo već pominjali, ukoliko prirodni proces detoksikacije nije dovoljan da eliminiše toksine koji se unose u organizam putem prerađenih namirnica, kofeina, alkohola, cigareta, gaziranih napitaka i raznih drugih štetnih faktora, dolazi do njihovog nagomilavanja i stvaranja uslova za pojavu celulita.

Usled prevelike količine toksina, organizam šalje vodu koju povlači iz ćelija kako bi neutralizovao kiselost sredine, ona zajedno sa toksinima koje ne može da neutralizuje, okružuje masne ćelije i ne dozvoljava njihovu uptrebu za normalan proces metabolizma. Usled smanjenog topljenja kalorija tj. masnih celija one se talože i zajedno sa vodom i toksinima grade celulit.

Borba sa celulitom predstavlja kompleksnu radnju koja uključuje detoksikaciju, redukciju ishrane, fizičku aktivnost i zaobilaženje loših navika, a ne samo odlazak na razne anticelulit masaže i tretmane, i zbog toga, primena ovih važnih koraka predstavljaju jedini i najsigurniji metod u borbi protiv ove moderne bolesti.

Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*