De ( Tox / Mistifikacija )

“The past can’t be changed, but the future is ours to shape if we make the effort.” Dalai Lama

 

Razvojem komercijalne “zdravstvene” industrije tokom poslednjih nekoliko godina, što zbog stvarne želje da pomognu ili da od toga ozbiljno profitiraju, vodeće farmaceutske i kozmetičke kuće plasiraju različite trendove u komunikaciji i novu stručnu terminologiju tj. marketinški moćne reči koje će kod ljudi probuditi svest o zdravom načinu života i fizičkom izgledu. Jedna od tih reči jeste detoksikacija ili detox.

Sigurno ste do sada imali prilike da bar jednom čujete ili pročitate nešto o ovom fenomenu. Postoji mnogo različitih tumačenja detoksikacije i kako je treba uraditi, a jedno od najčešće korišćenih objašnjenja je to da ona predstavlja specijalan program kome se izlaže ljudski oragnizam u cilju uništavanja i eliminacije štetnih materija tj. toksina.

Detoksikacija ustvari predstavlja prirodni odbrambeni proces tela koji neutrališe, transformiše i oslobađa organizam od nepotrebnih štetnih materija. Zahvaljujući svojoj složenoj i sofisticiranoj građi, naše telo poseduje ugrađene sisteme za autodetoksikaciju – jetra, limfni sistem, crevni trakt, pluća, bubrezi, koža. Zbog toga, kada govorimo o procesu detoksikacije, mislimo na unapređenje funkcije tih sistema i to na taj način što ćemo prevenirati tj. smanjiti unos štetnih materija, a u isto vreme i podržati sistem eliminacije, hranljivim sastojcima koji su potrebni za pravilno funkcionisanje organizma.

Pored energetskih i gradivnih materija koje unosimo kroz hranu, u naše telo mogu dospeti razne toksične materije. Ukoliko konzumiranje toksične hrane traje dugo, naši organi za prečišćavanje neće biti u stanju da eliminišu svu količinu prispelih toksina. To će dovesti do povećanja količine štetnih materija tj. rasta kiselosti oranizma, što za rezultat može imati promene ćelijske strukture, degenreaciju i mutaciju gena, a u najtežim slučajevima i pojavu kancera. Zbog toga i postoji veza izmedju loše i neizbalansirane ishrane i povećane stope kancera u svetu.

Pošto proces celijske regeneracije traje oko godinu  dana, smatra se da bi i normalna detoksikacija organizma trebala da traje isto toliko. Zbog toga, brzi i intenzivni tretmani detoksikacije tela koji se mogu naći na tržištu ne mogu u potpunosti biti delotvorni i uspešni, osim kod urgentnih stanja (trovanja) gde se ispiranjem creva i zamenom krvi izbacuju otrovi i revitalizuje telesni sistem. Takođe, detox tretmani ubrzanog dreniranja krvi i limfe, samo delimično dovode do eliminacije toksina i ne utiču na dublje nivoe tkiva.

Ono na šta treba da obratite pažnju kada je detox u pitanju je da kod intezivnih tretmana i ekstremnih režima ishrane postoji mogućnost pojave sekundarnih zdravstvenih problema. To se direktno odnosi na primenu agresivnih metoda koje garantuju brze rezultate. Unošenje prevelike količine vode može dovesti do gubitka elektrolita, dok prekomerno konzumiranje zelenog čaja kao bogatog antioksidansa, može izazvati dehidraciju, tremor i srčane tegobe. Preterano izlučivanje tečnosti i stolice dovodi do gubljenja mikroelemenata, a često klistiranje i čišćenje creva iste ulenjuje i dovodi do pojave hemoroida. Korišćenje maslinovog i drugih ulja u cilju čišćenja žuči, može izazvati pojavu pokretanja peska i kamenja u žuči. Iz tog razloga budite veoma oprezni i umereni pri odabiru reklamiranih metoda i sredstava za detoksikaciju tela.

Pošto proces toksikacije tj. taloženja štetnih materija u oragnizmu dovodi do povećanja kiselosti sredine, svi procesi koji pomažu prirodnu eliminaciju toksina treba da rade u cilju neutralizacije kiselosti i uspostavljanja kiselo-bazne ravnoteze (75% alkalan – 25% kisela). To se postiže izbalansiranom ishranom alkalnih (baznih) i kiselih namirnica. Mi nećemo ulaziti u detaljan nutricionistički plan i opis alkalnih i kiselih namirnica, ali ćemo vam reći da namirnice koje čine neizostavan deo svih detox programa i koje se ne nalaze toliko često u našoj ishrani, jesu morske alge. One predstavljaju najalkalniju prirodnu materiju koja dobro neutralizuje toksine, apsorbuje ih, a zahvaljujući velikoj količini joda koju poseduje, i reguliše rad štitne žlezde i sam proces metabolizma. Ne zaboravite da alge čiste okeane milionima godina unazad, kao i da naš organizam većinski sačinjava voda, i to u procentu od 78% kod dece do 65% kod odraslih osoba. Iz tog razloga, probajte da svoju ishranu orjentišete više ka alkalnim namirnicama i da u nju uključite i morske alge. Imajte na umu da zemlje u kojima one čine osnovu ishrane (Japan), predstavljaju zemlje stanovništva sa najdužim životnim vekom. Razmislite zašto.

Na kraju, ono što je najvažnije da znate je da svaka detoksikacija organizma, svaka dijeta ili redukcioni metod, izaziva izvestan stres za vaše unutrašnje organe. Budite umereni u svemu i imajte razumevanja i strpljenja za postizanje određenih ciljeva. Potpuni efekat revitalizacije organizma se ne postiže preko noći, već vremenom kroz kontinuirano dobru ishranu, fizičku aktivnost i zdrav život, i zbog toga i smatramo da detoksikacija organizma i tela nije samo još jedan specijalizovan tretman koji nam nude, već je to dugotrajan prirodni proces koji zahteva vreme.

 

 

Izvor: www.bastabalkana.com

 

Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*