Kako izgleda jedan Spa tretman?

“You can dream, create, design and build the most wonderful place in the world… but it requires people to make the dream a reality” – Walter E. Disney. 

Kao što smo već pominjali u prethodnom tekstu, kvalitet usluge koju vi kao korisnici dobijate u nekom spa centru u mnogome zavisi od kvaliteta osoblja. Kada govorimo o osoblju, harizma i energija ima veliki značaj, ali da bi jedan tretman bio pravilno sproveden, pored ličnih osobina, presudnu ulogu igra dobro poznavanje procedura, edukacija i iskustvo terapeuta. Dobro sproveden tretman kod koga su ispoštovani svi koraci je jedini i siguran faktor da klijent bude zadovoljan nakon tretmana.

Kod različitih tretmana tela, lica, noktiju ili kose postoje male razlike u sprovodjenju procedura. Neke od njih su iste za sve, dok se neke razlikuju od tretmana do tretmana. Konsultacioni formular je univerzalan i primenjuje se kod svih, izuzev kod tretmana kose gde se kosultacija može obaviti i usmeno. Važnost konsultacionog formulara, kao što smo već pisali je velika, iz razloga što terapeutu daje informacije o trenutnom zdravstvenom stanju klijenta i na taj način mu omogućava da izostavi stvari koje su kontraindikovane kako ne bi dovele do komplikacija (npr. alergije), a u isto vreme pomažu da tretman prilagodi vašim potrebama.

Po dolasku u prostoriju u kojoj će se obaviti vaš tretman tela ili lica, terapeut će vas ljubazno zamoliti da sednete na stolicu ili krevet kako biste zajedno prošli kroz konsultacioni formular koji ste popunili. Vreme koje bude utrošeno na razgovor nije uračunato u vreme trajanja samog tretmana, tela ili lica, već je to vreme unapred planirano, i zbog toga se nemojte bojati da će vam usluga biti vremenski uskraćena. Veoma je važno da terapeut sa vama konsultacioni formular prođe detaljno, što će vam ujedno i reći koliko je on profesionalan, koliko poštuje vaše vreme koje ste odvojili da taj formular popunite i koliko mu je bitno da treman u potpunosti prilagodi vašim potrebama, a ne da ga samo ‘odradi’.

Tokom razgovora, terapeut je dužan da sazna vaše potrebe i razloge dolaska na tretman, moguća problematična ili bolna stanja na koje bi trebalo da se fokusira i da vam ukratko objasni redosled radnji tretmana za koji ste se opredelili. Ukoliko imate bilo kakve zdravstvene probleme, alergije ili bolna stanja koja niste upisali u formular, nemojte se ustručavati da ih iznesete terapeutu, jer će to biti od velike važnosti za kvalitet tretmana i sprečavanje mogućih neželjenih komplikacija. Po završenom razgovoru (maksimalno 5min.), terapeut će napustiti prostoriju i ostaviti vam vreme (1-2 min.) da se pripremite za tretman – ostavite bademantil, legnete na krevet, itd.

Tokom tretmana, terapuet je dužan da vas pita kako se osećate, da li vam je udobno i da li vam odgovara jačina pritiska ukoliko se radi o masaži, ali tako da to ne remeti vašu relaksaciju. Tokom tretmana lica ili tela, razgovor između teraputa i klijenta se ne savetuje (sem ako to klijent ne želi drugačije) kako bi se postigla potpuna fizička i psihička relaksacija. Fokusiranje na odredjene regije koje imaju problem i rad na njima će biti još jedan pokazatelj da vas je terapeut slušao tokom kosultacije i potvrdiće vam njegovu profesionalnost.

Nakon obavljenog tretmana, on će vas tiho obavestiti da je tretman završen, napustiće prostoriju i ostaviti vam par minuta da se razbudite i obučete, a onda će se vratiti sa čašom vode kako biste se osvežili. Po povratku, teraput će vam predočiti svoju opservaciju nakon obavljenog tretmana (stanje mišića, posture, kože, itd.) i posavetovati vas šta biste trebali da radite i koristite kako bi produžili terapijski efekat tretmana.

Izvor: ‘Spa standardi i procedure’ – Milenko Velemir

 

Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*