Koja je tvoja omiljena masaža?

“Dodir je jedan od primitivnih oblika govora tela kojim se instiktivno pokazuje želja ili poštovanje prema drugim ljudima. Dobra masaža stvara osećaj prijatnosti, poverenja i radosti.” – MV.

Zbog konstantne potrebe klijenata da probaju nešto novo, spa centri su primorani da vredno rade na usavršavanju svojih programa, kreirajući nove i unikatne tretmane. Trenutan broj različitih programa i masaža je prilično velik i on se iz godine u godinu sve više povećava. Posto masaža predstavlja noseći deo spa poslovanja, tako je i industrija prilično fokusirana na nju. Ovim tekstom ćemo vam ukratko opisati neke od masaža kako bi vam bilo lakše da se odlučite za neku od njih tokom buduće posete spa centru.

Relaks Masaža predstavlja klasičnu evropsku tehniku masaže koja u kombinaciji sa esencijalnim uljima utiče na poboljšanje cirkulacije, limfnog, mišićnog i nervnog sistema. Dugi hvatovi ujednačenog tempa dovode telo u stanje potpune relaksacije. Ona predstavlja osnovu savkog spa programa i možete je naći pod različitim imenima (klasična, švedska, relax, wellbeing, itd.). Preporučuje se ljudima koji nikada nisu imali masažu, kod osoba koji ne vole jak pritisak i agresivnije tehnike, i kod onih koji žele da postignu relaksirajuci efekat.

Masaža Dubokih Tkiva ili ‘Deep Tissue massage’, kako je još zovu, je savršena masažna tehnika za one koji vole jači pritisak i snažnije masažne hvatove. Za razliku od relaks masaže, ona ima mnogo veći dubinski efekat i odlična je za razbijanje takozvanih kvržica u mišićima na koje se klijenti najčešće žale. Njom se rasterećuju tetive i ligamenti, poboljšava se pokretljivost i olakšava se oslobadjanje toxina iz umornih i preopterećenih mišića.

Aromaterapijska Masaža predstavlja tehniku sličnu klasičnoj masaži, samo što se kod nje koriste specijalna esencijalna ulja kojim se postiže aromaterapijski efekat. Savršena je za one klijente koji vole lakše oblike masaža u kombinaciji sa raskošnin aromama i mirisima. Koristeći kombinaciju hvatova i akupresurnih tačaka, ova umirujuća i nežna masaža će omogućiti da lekovita svojstva prirodnih ulja prodru u kožu, ostavljajući telo opušteno i sa osećajem blagostanja.

Sportska Masaža Brz način života i stresno okruženje dovode telo u stanje mišićne napetosti. Kao što sama reč kaže, ova masaža je namenjena sportistima, kako profesionalnim tako i rekreativnim, i usmerena je ka pripremi ligamenta, zglobova i misića za teške fizičke aktivnosti, ali i za njihovu relaksaciju nakon napornih treninga. Idealna za sportiste i ljude koji preferiraju jače oblike masaže.

Refleksologija ili zonska terapija je drevna veština lečenja bazirana na refleksnim tačakama stopala, dlanova i ušnih školjki. Te tačke su povezane sa ostatkom organizma putem konstantnog protoka energije. Tretiranjem refleksnih tačaka specifičnim pokretima palca, prstiju i dlanova postižemo vraćanje prirodnog toka energije i poboljšanje opšteg zdravlja. Ova vrsta tretmana se ne primenjuje kod trudnica (tokom celog period) i kod akutnih i bolnih stanja stopala.

Masaža Trudnica Ovaj tretman je posebano prilagođen individualnim potrebama budućih mama. Specijalnim masažnim tehnikama tretiraju se delovi tela koji trpe najveće napore u određenim mesecima trudnoće. Izuzetno deluje na psiho-fizičko stanje žene i vraća preko potrebnu energiju telu. Kontraindikacije su visoko rizična trudnoća, prva tri meseca trudnoće, eterična ulja i akupresurne tačke na stopalima.

Masaža Četiri Ruke predstavlja istovremenu uključenost dva terapeuta koji sinhronizovanim pokretima i jednakim intenzitetom vrše masažu. Hvatovi koji se koriste su u osnovi isti kao i kod klasične relaks masaže, ali se u trajanju jedne masaže dobija efekat dve zahvaljujući sudaranju energije dva terapeuta.

Masaža Algama Jedinstvena sinergija aromaterapije i bogatstva morskih dubina u kombinaciji sa masažnim tehnikama svih meridijana predstavljaju pročišćenje organizma. Ova unikatna formula oslobađa organizam toksina i dovodi ga u stanje unutrašnje čistoće. Tretman se moze raditi maksimalno dva puta u toku sedam dana.

Masaža Toplim Kamenjem Sinergija dubinskog toplotnog efekta i čistih eteričnih ulja čini ovaj luksuzni tretman najboljim vidom relaksacije. Toplotna moć vulkanskog kamenja postavljenih na ključne energetske tačke tela kao i lekovito dejstvo aromatičnih ulja dovode organizam u stanje potpunog duhovnog i fizičkog blagostanja. Izuzetno popularna tehnika širom sveta i možete je naći u skoro u svakom spa centru. Ovaj tretman ne deluje samo relaksirajuće na organizam, već zbog svog toplotnog efekta ima i izuzetna terapijska svojstva.

Lomi Lomi Adaptirana iz tradicionalne i svete Havajske umetnosti iscelenja, ova masaža predstavlja kombinaciju pokreta ritmičnog gnječenja i istezanja. Ukoliko želite da iskusite istinski doživljaj starih Polinežana i dovedite svoje telo u stanje harmonije, ovo je prava masaža za vas.

Tibetanska masaža se temelji na drevnom učenju uticaja zvuka na zdravlje ljudi. Postavljene na energetske tačke tela, specijalne posude koje se koriste posebnom tehnikom proizvode nežne tonove i vibraciju. Tonovi bivaju apsorbovani od strane tela, što ga uvodi u stanje duboke relaksacije.

Ayurveda Razvijena u Indiji pre 5000 godina, ova drevna veština lečenja ima za cilj otvaranje i čišćenje energetskih čakri. Kombinovanjem laganog pritisaka, toplih Ayurvedskih ulja, dugih i sinhronizovanih pokreta se ublažuje mišićni umor i smanjuje napetost. Izuzetno izbalansiran tretman koji smiruje um i izdiže duh.

Shiatsu Japanski tehnika lečenja koja primenjuje pritisak i istezanje duž meridijana (energetskih kanala) u cilju podsticanja fizičke relaksacije i smanjenja stresa. To je oblik komunikacije dodirom koji uravnotežuje protok energije.

Ventosa/Ventusa ili terapija toplim čašama pretstavlja kineski tradicionalni oblik lečenja pomoću zagrejanih čaša koje se postavljaju na specifične akupresurne tačke na leđima. Specijalnom tehnikom zagrevanja dolazi do stvaranja vakuma koji podiže kožu i vrši stimulaciju tretiranih tačaka. Kod ovog tretmana je vrlo važno da znate da kao rezultat efekta toplote ispod časa ostaje crvenilo koje nestaje nakon nekoliko dana.

Tradicionalna Thai Masaža 2500.godina stara tajlandska veština lečenja podrazumeva specijalnu tehniku istezanja i duboke masaže. Ovaj oblik tretiranja tela se najčešće izvodi na podu, dok klijenti nose udobnu i laku odeću (kimono) koja im omogućava lakše kretanje. Koristi se za oslobadjanje blokirane energije u telu i uspostavljanje ravnoteže i harmonije.

Masaža Bambusima je inovativna masažna tehnika koja pored ruku terapeuta koristi zagrejane bambuse u cilju što bolje masaže dubokih tkiva. Sama masaža blagotvorno deluje na prokrvljenost mišića, pospešuje cirkulaciju, potpomaže limfnu drenažu i izbacivanje toksičnog sadržaja nagomilanog u mišićima.

Masaža Toplim Školjkama predstavlja najprestižniji toplotni tretman spa industrije. Unikatne filipinske ‘Tiger’ školjke koje u kombinaciji sa mineralima mora stvaraju jedinstvenu hemijsku reakciju koja zagreva mišiće, cirkulaciju, limfni sistem i funkcije unutrašnjih organa u celosti.

Tajlandska Biljna Masaža koristi zagrejane jastuciće tajlanskog i kineskog bilja koji se izlažu vodenoj pari i tako zagrejane direktno aplikuju na telo kroz pokrete mešenja. Ovaj tradicionalni tretman doseže skoro 5000 godina u prošlost do perioda kada se znanje o biljkama istraživalo i prenosilo sa jedne generacije na drugu, a upotrebljavao radi ublažavanja napetosti i ukočenosti mišića razlicitih regija tela. Telo apsorbuje toplotu i bilje u cilju smanjenja bolova, povećanja limfne drenaže i poboljšanja stanja kože.

Ovo su bile neke od masaža sa kojima se možete sresti u spa centrima kod nas i u svetu, a o novim i aktuelnim tretmanima tela ćemo pisati u nekim od novih tekstova.

 

 

Izvor: ‘Spa Standardi i Procedure’ – Milenko Velemir

Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*