Magično češkanje

Whosoever offers me with devotion a leaf, a flower, a fruit or water, that offereing of love, of the pure heart, I accept. – Mahabharata

Zube peremo svakodnevno, kosu (ko poseduje ;)) češljamo skoro svakodnevno, a koliko često četkamo kožu, tj. da li to uopšte radimo i da li znamo šta to podrazumeva, pitanje je sad. Verujemo da se neki od vas sada pitaju “Koji đ..o je sad to četkanje, i šta će mi još jedna četka u kupatilu?”, ali niste sami. I mi smo nekada imali slično mišljenje dok nismo probali.

‘Body brushing’ ili u bukvalnom prevodu četkanje kože, je upravo ono kako i zvuči, četkanje kože ili vrsta suvog pilinga koji se obavlja specijalnim četkama napravljenim u te svrhe. Te četke se prave od drveta i prirodnih dlaka (čekinja), ali se na tržištu mogu naći i one koje umesto dlake koriste čekinje od kaktusa (ne bodlje), kao nastavak imaju drvenu dršku koja omogućava da ‘počeškate’ i teško dohvatljiva leđa, i cene koje se u proseku kreću od 5-15eur (naravno u dinarskoj protivrednosti na dan kupovine).

Svima je poznato da koža predstavlja najveći organ našeg tela, ali ne i da je odgovorna za 1/4 svakodnevne detoksikacije organizma, što je i čini jednim od najvažnijih organa eliminacije. Zato je sa pravom drugačije i nazivaju ‘treći bubreg’. Toksičnosti se, verovali ili ne, mogu nakupiti ispod površine kože od potupuno bezazlenih i neprimetnih uticaja kao što su nepravilan nivo pH vrednosti u sapunima, kremama za kožu i preparatima protiv znojenja koje koristimo na dnevnom nivou, ali i od sintetičkih vlakana iz garderobe koju nosimo tik do naše kože.

Šta dobijam četkanjem kože?

Zbog brojnih benefita (pogodnosti) koje nudi, četkanje kože ili suvi piling je pored upotrebe u kućnim uslovima našao svoje mesto i kao sastavni deo tretmana u spa centrima širom sveta.

Pomaže kod pilinga kože

Za razliku od mlade, inaktivna i stara koža se mnogo teže oslobađa mrtvog površinskog sloja koga organizam menja na dnevnom nivou. To je upravo i razlog zašto koža izgleda suva, gruba i ostarela. Zahvaljujući pilingu koža postaje čistija, pore su otvorene a njeno disanje i razmena materija teče bez prepreka. Suvo četkanje kože predstavlja jedan od najjednostavnijih i najprirodnijih načina za piling kože.

Poboljšava cirkulaciju

Koža ima visoku koncentraciju krvnih sudova koji se ponašaju kao rezervoari za višak krvi. Stimulacijom te površinske cirkulacije suvim četkanjem dobija se ružičast i mladalački sjaj kože. Takođe, odličan rezultat se postiže i kod neuropatija (gubitak nervne funkcije) koje utiču na pogoršanje cirkulacije kože.

Pomaže tonus kože i mišića

Elastičnost kože opada sa godinama, što za rezultat ima opuštenu kožu sa borama i finim linijama. Povećanjem protoka krvi bogatom kiseonikom, osnovna mišićna struktura koja podržava kožu postaje otpornija, a koža postaje zategnutija.

Pospešuje limfnu drenažu

Limfom, ili rak limfnih čvorova, je najbrže rastuća bolest u našem društvu u ovom trenutku. Limfa je tečnost nalik vodi koja se sporo kreće i čija je osnovna funkcija da ukloni metabolički otpad i mrtve ćelije iz našeg unutrašnjeg sistema. Limfna drenaža predstavlja kretanje limfe koja nosi taj isti metabolički otpad prema limfnim čvorovima. Stimulacijom kože se pojačava cirkulacija krvi i limfe, a kada se četkanje kože primenjuje na sistematičan i sekvencijalni način, onda pomaže i u otklanjanju toksina.

Pomaže u borbi sa celulitom

Svima je poznato da potkožno masno tkivo gotovo nema prokrvljenost i da je to jedan od razloga zbog koga se celulit jako teško eliminiše. Stimulacijom površinskog dela kože doći će do ubrzanja cirkulacije i limfe, što će rezultirati razmenom materija, obogaćivanjem tkiva kiseonikom i pospešivanjem eliminacije tečnosti i toksina koji su glavni uzrok nastanka celulita.

Izaziva opuštanje tela

Lagano četkanje kože kroz pokrete nežnog češkanja dovodi do stimulacije guste mreže nerava koji se nalaze ispod kože i uvodi telo u fazu potpunog opuštanja. Preporučuje se da proces četkanja prati tuširanje toplom vodom i trideseto-minutni odmor, kako bi se postigli maksimalni efekti relaksacije.

Kako raditi četkanje kože?

Ono što je bitno da zapamtite je da piling uvek treba raditi ujutru pre tuširanja na suvu kožu, kako bi se postigli najbolji rezultati. Potpuno razumemo da vam je svaki višak vremena kada alarm ujutru zazvoni rezervisan za ‘snooz mode’, ali probajte da malo po malo promenite rutinu. Naročito na početku, pokreti trebaju da budu lagani i bez pritiskanja zbog osetljivosti kože i senzitivnih nerava koji se u njoj nalaze. Koža treba da ima blago crvenkastu boju nakon četkanja, a nikako jarko crvenu. Četkanje radite ovako:

  1. Počevši od stopala, laganim i dugim pokretima tretirajte nogu podelivši je na ti celine (prednju, zadnju i bočnu stranu). Svaku celinu četkajte po tri puta. Smer pokreta treba da bude od periferije ka centru, tj. ka srcu zbog stimulacije limfnog sistema.
  2. Nakon nogu četkajte regiju stomaka kružnim pokretima koji prate smer kretanja creva (sa desna na levo) što će pored nabrojanih benefita pospešiti peristaltiku creva (bolji rad).
  3. Kod ruku pokreti treba da idu od dlanova do ramenima, kroz druge i lagane pokrete.
  4. Četkanje leđnog dela će vam olakšati nastavak (drška) koja se montira na četku. I ovde treba pratiti pokrete koji idu od periferije ka centru.

Nikada nemojte koristi četke namenjena za suvi piling na licu i intimnim delovima tela. Zbog ubrzanja cirkulacije, dolazi i do povećenja energetskog nivoa, što vam može odgoditi spavanje. Zbog toga piling praktikujte u jutarnjim časovima što će vam pomoći i da se lakše razbudite. Prilikom odabira četke, uvek tražite one sa čvrstim prirodnim čekinjama jer vremenom dolazi do smanjenja njihove čvrstine. Za njihovo čišćenje koristite samo dlanove, tako što ćete ih protresti i tako eliminisati čestice suve kože koji se u njoj nalaze, jer će upotreba vode i njihovo pranje samo skratiti vek trajanja.

Da li ste nekad koristili ovu metodu? Da li ste primetili razliku na koži? Podelite to sa nama. Pišite nam.

Share

2 comments