Kako sačuvati mladost?

Every man desires to live long; but no man would be old. – Jonathan Swift

Smatra se da ove vežbe…..

 • poboljšavaju san
 • smanjuju depresiju i napetost
 • povećavaju koncentraciju i pamćenje
 • podmlađuju organizam
 • poboljšavaju probavu
 • potpomažu radu disajnih organa
 • sprečavaju gubitak koštane mase
 • pomažu kod artritisa i reume
 • smanjuju bol u leđima
 • poboljšavaju vid
 • potpomažu mršavljenju
 • povećavaju fizičku snagu i izdržljivost
 • poboljšavaju emocionalno i mentalno zdravlje

Pet Tibetanaca su vežbe koje su tibetanski monasi izvodili tokom niza godina, te su, uz određeni životni stil, sa njima uspevali stvoriti predispozicije za jedan zdraviji i duži život. Kako i samo ime kaže, vežbe pet Tibetanaca sastoje se od pet vežbi koje podstiču energetski tok kroz sve čakre. Reč čakra dolazi iz sanskrtskog jezika i znači točak. Čakra je energetski vrtlog, smešten u ljudskoj auri. Opisuje se kao posredni organ koji prima energiju od spolja i usmerava je dalje u organizam. Smeštaj sedam glavnih čakri odgovara glavnim živčanim spletovima. Čakra je aktivni centar koji prima, usvaja i oslobađa životnu energiju. Vežbe pet Tibetanaca stimulišu energetski tok kroz sve čakre i daju život organima i žlezdama. Takođe, utiču na razvoj mišića i doprinose jednoj čvršćoj i zdravijoj muskulaturi. Vežbe pet Tibetanaca nemaju ograničenja što se tiče starosne dobi vežbača – mogu ih vežbati svi uzrasti. Pritom je važno da vežbe izvodite pravilno, te da dišete u skladu sa pokretima. Upravo harmonijom pokreta i disanja, podstiču se energetski tokovi kroz čakre što stvara osećaj zdravlja i vitalnosti.

Kako vežbati

Vežbe izvodite tačnim redosledom, od prve do pete. Svih pet vežbi radite istim brojem ponavljanja. Počnite sa onoliko ponavljanja koliko vama odgovara. Starije osobe mogu osećati da im je potrebno da počnu sa 3 ponavljanja, a mlađe sa 9 ili 11. Ono što je važno je da počnete neparnim brojem, znači možete početi sa 1, 3, 5, 7, itd. Svake nedelje povećavajte broj za dva ponavljanja. Ako ste počeli u ponedjeljak sa 3 ponavljanja, sledećeg ponedjeljka ćete preći na 5, i svakog narednog povećavati za 2. Kada dođete do 21 ponavljanja svake vežbe onda se ponavljanja više ne povećavaju. I dalje nastavite vežbati samo sa 21 ponavljanjem za svaku vežbu. Između vežbi možete ustati, staviti ruke na bokove, udahnuti na nos i izdahnuti na usta. To ponovite dva puta. Tako se ostvaruje bolji prelaz između vežbi. Dodatna prednost ovoga vežbanja jeste i da ono ne oduzima puno vremena. Naime, pet vežbi od po 21 ponavljanja moguće je izvesti u desetak minuta. U vrlo kratkom vremenu ćete telu dati izvrsnu fizičku aktivnost koja ima mnoštvo dobrobiti za zdravlje.

Opis vežbi

#1 Tibetanac

Stanite uspravtibetanac-1no i raširite ruke da budu paralelne sa podlogom. Dlanove okrenite prema dole. Okrećite se u smeru kazaljke na satu. Jedan okret je jedno ponavljanje. U početku možete osetiti vrtoglavicu, pa u tom slučaju vežbu izvodite sedeći. Prvu vežbu možete raditi nekoliko nedelja bez povećavanja broja ponavljanja kako biste se navikli na pokret. Radite onaj broj ponavljanja koji vam odgovara, a kad se osetite spremni, počnite povećavati broj ponavljanja. Kada vežbu završite ispružite ruke ispred lica i gledajte u prste. Tako će vam se vrtoglavica brže smanjiti. Ova vežba poboljšava osećaj balansa. Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.

#2 Tibetanac

tibetanac-2Lezite na leđa i ispružite ruke pored tela. Dlanove stavite na tlo, a noge skupite jednu uz drugu. Udahnite na nos, lagano podižite noge i u isto vreme podižite i glavu sve dok noge ne dođu u uspravan položaj, a glava bradom ne dodirne grudni koš. Dok ovo radite ne savijajte kolena i ne dižite trup s poda. Istovremeno, podižite samo glavu i noge. Udišite tokom podizanja glave i nogu, a izdišete na nos ili usta dok vraćate noge i glavu u početni položaj. Ako vam je u početku teško podizati potpuno ispružene noge, možete ih malo saviti u kolenima. Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.

tibetanac-3#3 Tibetanac

Kleknite na kolena, savite stopala tako da je prednji deo tabana oslonjen o podlogu. Dlanove stavite na zadnji deo butina, odmah ispod sedalnog dela, a glavu savite tako da brada dodiruje grudi. Kolena razmaknuti 40-tak centimetara. Udahnite kroz nos i lagano savijajte gornji deo tela u struku prema nazad. Glavu zabacite unazad koliko možete. Istovremeno se oslanjajte dlanovima ispod zadnjice. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj. Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.

tibetanac-4#4 Tibetanac

Sedite na tlo sa rukama pored tela i dlanovima oslonjenim na podlogu. Prsti na rukama su usmereni ka nogama. Važno je da ruke stavite tačno pored trupa i da su noge ispružene ispred. Glava je pognuta napred i brada se naslanja na grudi. Udahnite kroz nos i podižite trup prema gore. Pritom se noge savijaju u kolenima dok stopala dodiruju tlo. Ruke ostaju u istom položaju. Glavu zabacite unazad koliko možete. Cilj je doći u položaj u kome su trup i natkolenice paralelane sa podlogom, ruke i potkolenice paralelne u odnosu na trup i tlo, a glava zabačena unazad. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj. Stopala svo vreme trebaju biti u istom položaju, a ruke ispružene. Okret se vrši u ramenima. Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.

tibetanac-5#5 Tibetanac

Lezite na stomak, dlanove na podlogu u širini ramena i rukama pridignite gornji deo tela. Prednjim delom stopala se oslanjate na podlogu, a glavu zabacite unazad ka leđima. Ruke i noge su razmaknute oko 60 cm jedna od druge. Udahnite kroz nos i podignite zadnjicu, a glavu istovremeno savijajte dok ne dodirne grudni koš. Zadnjicu podižite koliko god možete dovodeći tako telo u oblik trougla. Pridignite se na nožne prste koliko god možete. Ruke i noge moraju biti ispružene. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj. Tokom vežbe celo telo osim dlanova i nožnih prstiju je iznad podloge. Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.

Nakon što ste izveli željeni broj ponavljanja svake od vežbi pet Tibetanaca lezite na tlo, ispružite se i opustite koliko možete. Pustite da vas obuzme ugodan osećaj i dišite polako. Meditirajte na pozitivnom učinku koji su vežbe imale na vas. Ostanite u tom položaju par minuta. Vežbe pet Tibetanaca možete raditi ujutro ili uveče, kad vam najviše odgovara. Prilikom izvođenja svake vežbe, usredsredite se na pravilno disanje. Udahom ispunite svoje telo vazduhom i omogućite otvaranje energetskih tokova. Izdisanjem zamislite da iz vašeg organizma izlaze sve napetosti koje ste nakupili od prethodnog vežbanja. Nakon vežbanja preporučuje se tuširanje mlakom vodom.

Tibetanski monasi su ove vežbe koristili da bi živeli duže i zdravije, zašto to ne biste radili i vi.

Izvor: Alternativa za Vas

Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*