Šei buter je ustvari – voće

Glamour is about feeling good in your own skin.Zoe Saldana

Sigurno ste do sada bar jednom imali priliku da koristite kozmetičke proizvode koje u sebi sadrže ‘shea butter / šei-buter’ ili da odgledate neke od brojnih reklama u kojima se on promoviše. A da li znate šta je to ‘Shea’ buter?

‘Shea’ buter je masni ekstrakt koji se dobija iz semena afričkog drveta Shea (Vitellaria paradoxa), koje prirodno raste u divljini suvih savana u pojasu zapadne Afrike koji se prostire od Senegala na zapadu do Sudana na istoku. Engleska reč ‘Shea’ potiče od reči shíyiri iz Bambara jezika države Mali, ali se ovo drvo još naziva i ‘karite tree’ u Senegalu ili ‘ori tree’ u ostatku zemalja zapadne afrike.

Šei-buter predstavlja ‘super-hranu’ za kožu, prirodno je bogat vitaminima A, E i F, štiti od uticaja UV zraka (SPF 6) i daje koži esencijalne masne kiseline i hranljive materije neophodne za proizvodnju kolagena. U kozmetičkoj industriji se koristi kod preparata za negu kože i kose (sjaj za usta, kreme i emulzije za hidriranje kože, regeneratori za suvu i oštećenu kosu, razni sapuni).

Kako se dobija Šei-buter?

Tradicionalna priprema kod naroda zapadne Afrike:

Pošto se radi o voću, potrebno je prvo odstraniti pulpu i izvaditi košticu koja je izvor šei putera. Nakon njenog sušenja ljuska se lomi i iz nje se vadi sadržaj (orah/nut). Ovaj deo posla predstavlja društvenu aktivnost i tradicionalno ga rade žene, sedeći na zemlji i koristeći kamenje kako bi slomili ljusku ploda. Zatim se pristupa procesu drobljenja. Koristeći avan i tučak oni usitnjavaju plod i pripremaju ga za fazu pečenja. Za pečenje usitnjenog oraha se koriste veliki lonci i vatra, a pošto se radi o ulju, potrebno je da se sadržaj konstantno meša kako ne bi zagoreo. Kada se smesa ohladi, njoj se postepeno dodaje voda i ručno se meša, gnječi. Ovaj proces omogućava da se ulje odvoji i ispliva na površinu. Ono se zatim odvaja i posebno kuva na tihoj vatri što će omogućiti da voda ispari i da buter ostane potpuno čist. Tako pročišćena kremasta smesa zlatno-žute boje se ostavlja na hladno mesto kako bi se stvrdnula, a zatim i oblikovala u male loptice. Ovakav šei buter je najčistiji, industrijski nerafiniran i kao takav najkvalitetniji.

Benefiti Šei-butera?

Hidratacija Koncentracija prirodnih vitamina i masnih kiselina čini šei-buter neverovatno hranljivim za kožu, pomaže njenu hidrataciju, ali se i često koristi kao lek za suvu kožu i kao pomoć u zaštiti prirodnih ulja kože.

Redukcija Inflamacija (upala) Zahvaljujući prisustvu cinaminske kiseline i drugih prirodnih svojstava, šei-buter deluje protivupalno, sprečava mutacije na koži i dobar je u borbi sa aknama.

Omekšavanje kože Šei-buter pomaže prirodnu proizvodnju kolagena, a zahvljujući sadržaju oleinske, stearinske, palmitinske i linolenske kiseline, štiti i neguje kožu i sprečava njeno isušivanje, starenje i stvaranje bora.

Na šta obratiti pažnju pri kupovini?

Pošto se radi o proizvodu koga nema u prevelikim količinama, kozmetička industrija često dodaje različite veštačke ekstrakte, što zbog bolje teksture i mirisa, što zbog ekonomske isplativosti. Sve to utiče na umanjenje lekovitog dejstva ove čudesne biljke. Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je trajnost. Često se dešava da prođe i dve do tri godine od momenta proizvodnje do trenutka kada se nađe u upotrebi krajnjeg korisnika. Najlekovitija svojstva koja Šei-buter nudi su tokom perioda od 18 meseci od momenta ekstraktovanja iz semena. Kako biste maksimalno iskoristili blagodeti ove čudesne biljke obavezno obratite pažnju na ove činjenice prilikom kupovine.

Za šta i kako koristiti?

Ukoliko budete u prilici da dođete do nerafinisanog šei-butera i da ga koristite, obavezno ga prvo zagrejte do tačke topljenja i procedite kroz gazu kako bi se odstranile moguće nečistoće i delovi ljuske. Možete ga koristiti samostalno kao sredstvo za hidrataciju kože lica i tela, u prevenciji strija kod trudnoće, kao sredstvo za masažu, kao zaštitu od Sunca (SPF 6), kao balsam za ispucale usne, za poboljšanje elastičnosti kože, kod ožiljnog tkiva zbog stimulacije proizvodnje kolagena, kod zanoktica, itd.

Šei-buter nemojte koristiti ukoliko imate alergiju na koštunjavo voće, namenjen je isključivo za spoljašnju upotrebu (iako se u Africi koristi u ishrani), a ukoliko imate problematičnu kožu uvek konsultujte dermatologa pre njegove upotrebe.

Share

2 comments