Spa za početnike

“Istorija je svedok o prolaznosti vremena. Ona prosvetljuje stvarnost, oživljava sećanja, daje smernice svakodnevnom životu i donosi nam vesti iz antičkih vremena.” – Cicero (106 BC–43 BC)

Termin Spa, koji se tokom poslednjih nekoliko decenija sve više koristi u jeziku različitih naroda, svoje korene vuče iz ranog perioda Rimskog carstva. Kako bi zalečili rane tokom brojnih pohoda širom Evrope, Azije i Afrike, bitkama umorni legionari, traže termalne izvore (vrela) i oko nijh grade korita u kojima celivaju svoje rane. Ta mesta nazivaju ‘Aquae‘ a sam čin lečenja ‘Sanus per aquam’ ili lečenje vodom, zbog čega se u novije vreme i smatra da je termin spa njegov akronim. Tokom tog perioda Rimljani pronalaze mesto izvorišta lekovite vode na teritoriji današnje Belgije, gde grade svoje prvo lečilište i daju mu ime Aqua Spadanae. U 14 veku, mesto Aqua Spadanae postaje sve popularnije i dobija definitivan naziv Espa (Spaw) što na Valonskom znači izvor ili vrelo. To mesto danas predstavlja jedno od najpoznatijih banjskih lečilišta u svetu i nosi naziv Spa.

Mnogo kasnije, tokom 16-tog veka, Englezi oživljavaju ideju starih Rimljana o lekovitom dejstvu prirodnih izvora u lečenju, i u oblasti Yorkshire na prirodnom izvorištu grade prvo banjsko lečilište pod nazivom ‘Harrogate Tewit Well’. 1596.godine, engleski lekar, Dr. Timothy Bright, naziv banje menja u ‘The English Spaw’, čime će se i upotreba termina Spa definitivno utemeljiti u Engleskom jeziku a kasnije i kod drugih naroda kao termin i opšti opis za mesto sa lekovitim izvorima.

 Za razliku od termina Spa, korišćenje hladnih i toplih izvora, lekovitih biljaka i dodira u cilju lečenja različitih stanja datira još iz praistorijskog perioda. Arheološkim istraživanjima su oko toplih izvora na teritoriji Francuske i bivše Čehoslovačke pronađeni tragovi iz perioda bronzanog doba, a u Velikoj Britaniji ostaci starih Keltskih građevina oko izvora u gradu Bath.

Mnogi ljudi širom sveta smatraju da kupanje u posebnim izvorima ili rekama rezultira telesnim i duhovnim pročišćenjem. Različiti oblici ritualnog pročišćenja su se mogli naći kod domorodaca sa teritorije današnje Amerike, kod Persijanaca, drevnih Vavilonaca i Egipćana, starih Grka i Rimljana. Danas, ritualni obredi pročišćenja vodom, su zastupljeni u religioznim ceremonijama i obredima Jevreja, Muslimana, Hrišćana, Budista i Hindusa. Ovi rituali u stvari predstavljaju staro verovanje u pročišćujuća i izlečujuća svojstva vode.

Od tada pa do današnjih dana, spa kultura se razvija u različitim pravcima širom evrope pa i celim svetom. Sve više se koriste lekoviti izvori mineralne vode (balneoterapija) i morske vode (talasoterapija).

U današnje vreme značaj savremene balneoterapije je u svetu tokom poslednjih godina posebno naglašen, pre svega u sklopu preventivne medicine, promocije zdravog stila života, postizanja “wellness” tj. duhovne i telesne ravnoteže i poboljšanja kvaliteta života u savremenom stresnom okruženju. Iz tog razloga, od izuzetne je važnosti poznavati uslove i pravila rada i ponašanja u spa industriji, kako biste mogli da još više uživate i maksimalno iskoristite sve blagodeti, a ovaj blog će vam omogućiti da to i naučite.

 

Izvor: ‘Spa Standardi i Procedure’ – Milenko Velemir

 
Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*