Šta da očekujem od salonskih usluga?

“Spa centri predstavljaju mesta zdravog stila života, duhovne i telesne ravnoteže i privlače pažnju ljudi kojima te stvari predstavljaju imperativ. Pored izvanredne usluge koja se podrazumeva, higijena predstavlja osnovu uspešnosti u svetu spa businessa. Zbog toga svaki član tima treba da pokaže konstantan napor za održavanje besprekorne urednosti, kako svoje, tako i čistoće opreme i radne sredine, redovnim čišćenjem i dezinfekcijom.” MV

U odnosu na tretmane lica i tela, procedure i pravila rada kod tretiranja kože i noktiju su malo drugačiji, a zbog upotrebe različitog pribora i aparature zahtevaju i posebnu pažnju prilikom korišćenja. Ekspanzijom modnih trendova koji u neizostavan aksesoar u poslednje vreme ubrajaju i besprekorno negovane i namazane nokte, dolazi i do povećanja potrebe žena za ovom vrstom usluge, a samim tim i do otvaranja novih salona. Povećanje broja salona neće značiti i direktnu proporcionalnost kada je kvalitet usluge u pitanju, i iz tog razloga je korisno poznavati osnovne procedure i pravila rada salona koji nude ovakav vid usluge. Zahvaljujući tome ćete biti u mogućnosti da prepoznate kvalitet, a samim tim i da dobijete uslugu na najvišem nivou. Pravilnom i zdravom selekcijom onih koji poštuju standarde i procedure, doći će i do potrebe onih lošijih da svoju uslugu unaprede i dovedu na očekivani nivo.

Kao i kod drugih procedura, i kod ove vrste usluge, konsultacioni formular ima veoma važnu ulogu. Kozmetičar je dužan da pre početka tretmana sa vama prođe kroz formular i informiše se o vašem trenutnom stanju, i da, ukoliko postoje određene kontraindikacije tretman prilagodi vašim potrebama. Posebno je važno obratiti pažnju na Diabetes tj. šećernu bolest koja može dovesti do komplikacija ukoliko se tretman ne obavi na pravi način, i razne vrste virusnih i bakterijskih infekcija.

Zbog korišćenja različite aparature, pribora i vrsta usluga koje se primenjuju, kod ovih tretmana posebno treba obratiti pažnju na higijenu i pravilnu upotrebu tog istog pribora. Tokom manikir ili pedikir tretmana postoji izvesna mogućnost pojave gljivičnih, bakterijskih ili virusnih infekcija ukoliko pribor nije pravilno očišćen i dezinfikovan. Iz tog razloga je izuzetno važno da pribor bude redovno čišćen i dezinfikovan između svakog tretmana. Kod klijenata koji imaju vidljive infekcije kože ili noktiju, usluga se ne sme vršiti, već se oni moraju uputiti na stručan medicinski pregled kako bi im se odredila pravilna terapija.

Kao što smo već pomenuli, higijena radne sredine i pribora, kod ovih usluga kao i kod drugih tretmana ima veliki značaj. Ono na šta treba da obratite pažnju je pribor. On mora biti položen na čistu tkaninu ili papirni ubrus namenjen za jednokratnu upotrebu pre svakog tretmana. Prosuti i ostavljeni proizvodi od prethodnog tretmana se moraju ukloniti, a radna površina treba biti čista.

Ukoliko je to moguće, najbolje je koristiti pribor za jednokratnu upotrebu (pribor za guljenje žuljeva ili zadebljale kože, metalni pribor itd.), ali ukoliko se koristi pribor za višekratnu upotrebu (naročito onaj koji može biti kontaminiran krvlju ili drugim telesnim tečnostima – makazice za sečenje zanoktica), mora biti dobro očišćen i stajati u dezinfekcionom rastvoru između svakog tretmana. Na kraju svakog dana, sve mora biti očišćeno, denzifikovano i ostavljeno u sterilizator tokom noći. Ukoliko se koristi, pribor za jednokratnu upotrebu i parafinski vosak se mora baciti odmah nakon upotrebe. Redovno čišćenje i odražavnje će omogućiti da oprema bude u dobrom radnom stanju, da duže traje, a pravilno i kontinuirano čišćenje će sprečiti pojavu bakterija koje mogu dovesti do infekcija.

Ono što je takođe važno, je da pre početka tretmana morate oprati ruke i dezinfikovati ih (dezinfekcioni gel), a isto to važi i kod pedikira, gde pre početka tretmana vaša stopala moraju biti čista.

TRETMANI KOSE

Kod frizerskih usluga nema potrebe za popunjavanjem formulara, već se konsultacija obavlja usmeno. Ono što je važno znati jesu kontraindikacije koje treba uzeti u obzir kod tretmana kose.

Tokom perioda trudnoće dolazi do znatnih hormonalnih promena, i iz tog razloga, rezultati uspešnosti tretmana koji koriste hemikalije se ne mogu garantovati. Takođe, trudnice moraju znati o potencijalnoj štetnosti hemikalija koje se koriste kod određenih tretmana (farbanje kose, izvlačenje pramenova, mini val, ispravljanje kose pomoću hemikalija), i zbog toga bi trebale izbegavati takve tretmane.

Česta korišćenja hemikalija kod beljenja, menjanja boje, hemiskog ispravljanja kose ili konstantne upotrebe fenova i druge opreme koja koristi toplotu, mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja kose. Rezultat toga su iskrzali krajevi, oštećenje korena i preterano porozna kosa. Sva ova oštećenja mogu uticati na krajnje rezultate tretmana. Dužina trajanja boje kod već oštećene je kraća nego kod zdrave kose, aplikacija sredstva za beljenje na oštećenu kosu mogu dovesti do njenog potpunog oštećenja i opadanja i preterano porozna kosa se može kovrdžati više nego što to klijent možda želi. Korišćenje različitih lekova (anti-bebi pilule, hormonalni lekovi, itd.) takođe može uticati na efektivnost hemikalija kod određenih teretmana.

Higijena je kao i kod drugih tretmana veoma važna. To znači da šamponjere moraju biti oprane vodom i sapunicom nakon svake upotrebe, tretmana. Kosa i nečistoće moraju biti uklonjeni iz rešetke šamponjere. Čisti peškiri se moraju koristiti za svakog klijenta. Četke za čišćenje dlaka se moraju redovno čistiti. Pribor za višekratnu upotrebu (češljevi, četke, itd.) mora biti očišćen i denzifikovan na pravi način između svakog tretmana. Pribor za jednokratnu upotrebu se mora baciti odmah nako što je korišćen.

Ovoga puta nismo ulazili u detaljni opis procedura samih tretmana pošto oni zavise od vrste i tipa salonske usluge i tiču se više estetskog dela tretmana (način šišanja, oblikovanje noktiju, vrste preparata, tehnike rada, itd.). Fokus nam je bio na detaljima koje biste trebali da znate, a koji se odnose na kontraindikacije i higijenu i to u cilju sprečavanja potencijalnih komplikacija koje mogu nastati njihovim ne pridržavanjem.  

“Ako su oči ogledalo duše, onda su koža, nokti i kosa ogledalo tela.” – MV.

Izvor: ‘Spa Standardi i Procedure’ – Milenko Velemir

Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*