Šta je to piling kože i zašto je važan?

“If you want skin that is irresistible to touch, the secret is to touch yourself.” Pratima Raichur

Koža je naš najveći organ i predstavlja omotač tela koji je u neposrednom kontaktu sa spoljašnjom sredinom. Ona štiti telo od mehaničkih povreda, štetnih UV zračenja i patogenih organizama tj. predstavlja prvu liniju odbrane od bakterija, virusa i drugih mikrorganizama. Učestvuje u procesima izlučivanja koji se vrše kožnim žlezdama i prima spoljašnji nadražaj pomoću brojnih receptora koji su u njoj smešteni – za toploto, hladno, dodir, pritisak i bol. Zbog svega ovoga, njenom negovanju i održavanju moramo pokloniti specijalnu pažnju tj. moramo je tretirati redovno i na pravi način.

Piling kože predstavlja jedan od tretmana koji sa površinskog sloja kože – epidermisa uklanja ostarele i mrtve ćelije. Zbog normalnog fiziološkog procesa koji podrazumeva svakodnevnu zamenu ćelija, kao i zbog mogućeg nagomilavanja istih, piling tretman čini važan deo lične zdravstvene higijene. Eliminacijom sloja mrtvih ćelija sprečavamo njihovo nagomilavanje na površini, poboljšava se disanje kože, a samim tim se i olakšava apsorpcija lekovitih sastojaka iz raznih preparata koje nanosimo na njenu površinu. Ukoliko se redovno i pravilno radi, piling čisti, hidrira i daje koži svežiji izgled, čineći je mekšom i glatkom.

Zašto je piling važan?

Toksini – kada se organizam oslobađa toksina, jedan od načina eliminacije je putem kože. Pilingom kože mi eliminišemo toksine koji se nalaze na njenoj površini i stimulišemo rast novih celija. Celulit – specijalna tehnika pilinga pospešuje cirkulaciju tj. poboljšava protok krvi i drugih telesnih tečnosti što utiče da koža bude čvršća i zdravija. ‘Glow’ ili sjaj efekat – postoje različiti sastojci koji se koriste prilikom pilinga. Jedan od njačešće korišćenjih je morska so. Ona u kombinaciji sa drugim sastojcima (ulje, esencije) daje koži novi i svez izgled koji se još naziva i ‘glow’ efekat. Relaksacija – zahvaljujući tehnici pilinga, pokretima koji su slični pokretima u masaži i delovanju esencija i soli, piling takođe ima i umirujući efekat na organizam i izaziva relaksaciju.

Koje vrste pilinga postoje?

Mehanički piling koristi mehaničku silu tj. vrši fizičku eliminaciju mrtvih ćelija kože. On podrazumeva korišćenje abrazivnih sastojaka kao što su morska so, šećer, talog kafe, pirinčane mekinje ili ljuspice Pikan oraha, u kombinaciji sa nekim masažnim ili esencijalnim uljem. Za razliku od tela, piling za lice mora da bude mnogo nežniji, sa malim, okruglim i finim abrazivnim sastojcima kao što su jojoba perle. Drugi, agresivniji i efektivniji oblik mehanickog pilinga koji se koristi za kožu lica je mikrodermoabrazija. Budite oprezni sa ovim tretmanom jer on dosta tanji kožu, tako da previše učestalih tretmana može doneti više štete nego koristi. Za ovaj vid pilinga se koriste specijalni aparati sa kristalnim ili dijamanskim glavama.

Hemijski piling koristi enzime, voćne (AHA) i betahidroksne kiseline (BHAS) koje oslobađaju supstance nalik lepku i na taj način pilinguju kožu u celosti (zmijska košuljica) držeći mrtve ćelije zajedno. On može biti nežan ili veoma agresivan, i to u zavisnosti od jačine i vrste sastojaka koje koristi. Može se koristiti za lice i telo. Hemijski pilinzi za lice mogu biti jači, dok su oni za telo nežniji i najčešće koriste enzim ananasa.  

Kako uraditi piling?

Piling tretmani se najčešće rade u spa centrima, ali se isto tako mogu raditi kod kuće. Ono što trebate znati je da se piling najčešće radi u prostorijama koje u svom sastavu imaju tuš kabinu, kako bi se odstranjene ćelije kože zajedno sa pilingom isprale. Može se raditi i na specijalnim ‘Vichy’ stolovima koji u svom sastavu imaju tuš, ili se što je ređe piling može čistiti peškirima koji su zagrejani parom. Što se tiče procedure tretmana, on se započinje na zadnjem delu tela – leđa, zadnji deo ruku i nogu, a nakon toga se isto to ponavlja na prednjoj strani tela izuzev lica. Tokom celog tretmana ćete biti pokriveni peškirom ili nekom tanjom tkaninom, a otkrivaće se samo oni delovi tela koji se tretiraju. Terapeut je dužan da vam pre početka tretmana ponudi gaćice za jednokratnu upotrebu. Posle obavljenog pilinga, koji najčešće traje maksimalno 30min., terapeut će vam pomoći da dođete do tuš kabine zbog klizavosti stopala usled nanošenja pilinga. Ono što je važno da znate je da prilikom tuširanja ne koristite gelove za telo, već da piling isperete samo vodom, kako bi hranljivi sastojci iz pilinga ostali na koži.

Za one koji možda nisu u mogućnosti da redovno posećuju spa centre ili to možda ne vole, piling tretmani se takođe mogu raditi i kod kuće. Vi možda nećete imati potpuni uzitak kao kada bi to neko drugi radio za vas, ali ćete definitivno postići koristan efekat za vašu kožu. Pored piling proizvoda koje možete naći na tržištu, vi ih možete napraviti i sami. Tri osnovna elementa svakog pilinga su piling čestice (so, šećer, kokosovo brašno, mekinje pirinča, jojoba perle, mlevene koštice kajsije ili masline, talog kafe, itd.) , ulje (koje vezuje sastojke i omogućava lakšu aplikaciju na kožu) i aroma (misrisna nota) – esencije koje odgovaraju vašem senzibilitetu. Ovaj oblik pilinga predstavlja mokri piling i najšešće se radi jedanput ili dva puta nedeljno. Suvi oblik plinga se može raditi posebnim četkama napravljenim od prirodnih dlaka (čekinja) koje možete naći na tržištu. On se može raditi svakodnevno, a smer četkanja mora biti uvek od periferije ka centru, što stimulise cirkulaciju i limfu, i na taj način deluje u borbi protiv celulita.

Našta obratiti pažnju?

Uvek budite oprezni sa osetljivom i starijom kožom lica. Nikada nemojte koristiti piling za telo na licu, jer korišćenje grubljih pilinga može izazvati mikro poderotine na koži lica. Vrlo je lako preterati sa pilingom. Kako se to ne bi desilo, posavetujte se sa vašim estetičarom o preparatu koji bi najbolje odgovarao vašoj koži, kao i frekventnosti tretmana. Izbegavajte piling tokom leta i veoma sunčanih dana. Ne preterujete sa mikrodermoabrazijom i hemijskim pilinzima, jer oni mogu dovesti do uklanjanja zaštitnog sloja kože i preterane izloženosti dermisa. Uvek napravite pauzu između pilinga i depilacije.

Pilinzi se mogu kombinovati i sa masažom, i oni su često uvodne procedure kod nekih specijalizovanih tretmana (razna pakovanja, masaže algama, itd.) jer čiste kožu, stimulišu cirkulaciju i limfni sistem i pripremaju telo za masažu, a na taj način omogućavaju i lakše prodiranje lekovitih sastojaka u dublje slojeve kože.

Održavanje dobrog zdravlja i izgleda kroz spa tretmane može biti veoma korisno, i zbog toga su pilinzi tela jedan od odličnih načina da vaša koža ostane zdrava i lepa. Ukoliko razmišljate o poseti nekog spa centra, definitivno uključite piling tretman u vaš odabir, a ukoliko želite da to sami uradite kod kuće nemojte čekati dugo. Prednosti su neverovatne.

 

 

Share

2 comments