Vrste Spa Centara

Sanus per aquam – Salus per aqua – Sanitas per aqua – Health through water. – JD.

 Kao što smo već pominjali, termin spa je jedan od najčešće upotrebljavanih izraza u zdravstvenoj i estetskoj industriji u poslednjih pedest godina. Zbog njegove sve veće eksploatacije i česte jezičke zloupotrebe, on pomalo postaje kliše, a nas dovodi u nedoumicu i susreće sa raznim jezičkim kobinacijama koje i nemaju previše logike – Car Spa, Pet Spa, Dog Spa, Nail Spa, Spa Intimo, itd. Ovim tekstom ćemo dati jasnu podelu spa centara prema njihovoj nameni tj. usluzi koju nude, kako biste mogli da napravite razliku izmedju pravih spa centara i onih drugih koji od svih karakteristika koje bi trebali da imaju, imaju samo reč spa u nazivu. U zavisnosti od dela sveta koji posećujete i razvijenosti spa industrije istog, vi se možete susresti sa više različitih konceptualnih podela.

Ono sa čime se najčešće srećemo kod nas jesu kozmetički saloni (Beauty salons ili Beauty Parlors) Mica / Cica / Goca, koji uglavnom nude osnovne usluge manikira, pedikira, frizerske usluge i masaže. Neki od njih ne zadovoljavanju ni osnovne standarde, ali ipak rade, dok drugi svoj posao obavljaju profesionalno i teže ka konstantnom napredovanju. Za razliku od njih, mi takođe imamo i ozbiljnije spa centre koji nude različite usluge najviših standarda i oni se uglavnom nalaze u sklopu gradskih hotela i hotelskih ‘rizorta’, ali i kao zasebni spa centri. To su i najčešći spa koncepti sa kojima se srećemo na ovim prostorima – Hotel & Resort spa, City spa, Day spa.

Zbog veće razvijenosti industrije lepote i ponude kozmetičkih, estetskih i medicinskih tretmana, u svetu postoji mnogo šira konceptualna podela. Mi ćemo vam ukratko opisati samo neke od njih.

Beauty Spa

Beauty Spa su centri najčešće fokusirani na estetske tretmane kože. Oni nude različite vrste usluga koje podrazumevaju tretmane lica, manikir, pedikir, razna pakovanja i pilinge, i sve to u cilju cišćenja kože, eliminacije ostarelih ćelija i promovisanja mladalačkog izgleda. Poznatiji kao saloni lepote ili kozmetički saloni, oni u svoje postojeće usluge uključuju tretmane tela i hidro terapiju, i tako dobijaju mogućnost korišćenja termina Spa.

City Spa

Gradski ili urbani stil života je brz i uzurban i kao takav uzima svoj danak telu. City ili Gradski spa koncept nudi mesto za beg od gužve, izolaciju i relaksaciju. Ovi centri mogu biti smešteni u zgradama velikih kompanija ili tržnim centrima, i osmišljeni su da pruže uslugu poslom prezauzetim ljudima. Njihova svrha je da budu funkcionalni i da u isto vreme nude mesto za beg iz gradske gužve.

Day Spa

Dnevni spa koncept predstavlja centar koji nudi usluge masaže, tretmane lica, razne vrste pilinga i pakovanja. Kao što mu i sam naziv kaze, on za razliku od Resort spa ili Destination Spa koncepta ne podrazumeva noćenje. Day spa može biti različitih stilova i veličina, od malih centara sa dve prostorije za tretmane, pa do onih velikih koji u svoje usluge uključuju bazene, kupke i opširnu listu tretmana.

Hotel Spa

Hotelski Spa koncept je namenjen gostima koji dolaze na kraći odmor ili poslovna putovanja. Sve je više hotela, posebno gradskih, koji nude ovaj vid dodatne usluge svojim gostima sa ciljem da ih privuku, i da se lakše pozicioniraju na konkurentnom tržištu. Na taj način, dajući svojim centrima identitet, oni postaju atraktivniji potencijalnim klijentima.

Resort Spa

Za razliku od hotelskog, Resort spa koncept podrazumeva mnogo veći broj usluga i sadržaja u cilju što bolje relaksacije i borbe protiv stresa. Pored mnogobrojnih aktivnosti koje nude kao što su golf, jahanje ili skijanje, oni poklanjaju veliku pažnju autenticnosti i brojnosti tretmana. Nekada su tradicionlni spa resort-i bili namenjeni samo bogatim poznatim ličnostima i smešteni na egzoticnim lokacijama, ali su danas porastom industrije oni postali mnogo dostupniji i ima ih na ralicitim mestima.

Destination Spa

Destination Spa predstavlja najluksuzniji spa koncept. Oni nude ekskluzivan smeštaj na lokacijama od kojih zastaje dah. Njihova primarna svrha je da poboljšaju stil života kroz personalizovane programe za vežbanje, nutricionističke planove i spa tretmane. Zahvaljujući individualnom pristupu i autentičnosti programa oni u isto vreme promovišu stil zivota i destinacije na kojima se nalaze.

Airport Spa

Airport spa koncept je napravljen od strane avio kompanija sa ciljem da se korisnicima avio saobracaja ponudi dodatna usluga. Najčešće se nalaze u salonima prve ili biznis klase, i idealan su način da se klijenti opuste izmedju letova. Oni najčešće nude jednostavne i kraće usluge (maksimalno 30 min.) koje klijenti mogu da priušte zbog ograničenog vremena između letova.

Medical Spa

Medical ili Medi Spa je koncept koji pored standardnih spa tretmana podrazumeva i korišćenje medicinskih procedura. Iz tog razloga, tim uključuje i aktivnost plastičnih hirurga, dermatologa i drugih specijalista medicine. Sinergijom medicine i spa tretmana, ovakve ustanove garantuju korekciju težine, podmlađivanje kože i brz oporavak. Većina njih, ali ne i svi, obezbeđuju smeštaj i noćenje.

Mineral /Thermal Spa

Ovaj spa koncept je nama poznatiji kao banjski. On koristi lekovitost mineralnih i termalnih izvora u cilju borbe sa određenim oštećenjima i stanjima. Korisni terapijski efekti se postizu korišćenjem vodenih izvora, kroz konzumiranje vode ili kupanje. Pored ovih procedura, on nudi i širok spektar tretmana namenjenih za negu lica i tela.

Residential Spa

Residental spa koncept je karakterističan za zemlje sa višim ekonomskim standardom. Ovaj spa koncept nastaje kao potreba luksuznih apartmanskih naselja za dodatnim sadržajem, i potrebom investitora da svojim potencijalnim klijentima ponude bogat kulturni i socijalni život. Njegova upotreba može biti ograničena samo na korisnike luksuznijih nekretnina ili može biti otvorena za sve, po principu članstva ili ‘loyalty’ programa.

Ovo su bili samo neki od spa centara sa kojima se možete susresti kod nas i u inostranstvu. Svi oni u osnovi zastupaju i nude isti koncept zdravog življenja i duhovne i telesne ravnoteze, samo kroz različite programe i procedure, i na različitim lokacijama i destinacijama.

Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*