Yumeiho – Terapija 100 Manevara

‘Look well to the spine for the cause of disease.’ – Hippocrates

Nastala ne tako davno, ova istočnjačka metoda lečenja predstavlja sintezu različitih orijentalnih manuelnih i energetskih tehnika.

Šta to tačno znači?

Yumeiho ili “Saionji Oriental Special Massage” je terapijska metoda bazirana na manuelnim manipulacijama (u narodnom jeziku poznato kao “krckanje”) koje se primenjuju na čitavo telo u cilju poboljšanja i održavanja zdravlja organizma. Neko bi rekao da je to isto što i kiropraktika, možda samo naizgled, ali ova orijentalna tehnika za razliku od standardne kiropraktike, uključuje akupresuru, masažu i shiatsu kao sastavne elemente u lečenju. Ona je takođe i poznata kao terapija 100 manevara, pošto je to približan broj manipulacija koji se uradi tokom jednog tretmana.

Tvorac ove tehnike je Otsuki Masayuki, u svetu Yumeiho-a mnogo poznatiji pod pseudonimom Saionji Masayuki, terapeut iz Tokija koji je ceo svoj život posvetio razvoju ove terapeutske metode. Pod uticajem svog učitelja Shuichi Ono Hidekazu, inače majstora Seitai Ho-a (korekcija posture zasnovana na masaži i nameštanju zglobova) on uči elemente starih tehnika koje su praktikovali Budistički monasi Japana i Kine (Tui-na, Zheng Ti Fa, An-Ma, Shiatsu, Do In, Seitai-ho) i koristi ih u cilju razvoja potpuno novog način lečenja, prvenstveno nazvanog Božanska masaža, a danas poznatijeg kao Yumeiho. Prvi zvanični tragovi o ovoj terapiji datiraju iz 1981.godine, a što se tiče naših prostora, na vrata Evrope ona ulazi nešto kasnije 1989.god.

Yumeiho podrazumeva kombinaciju osteo-artikularne manipulacije (krckanje), pasivnih mišičnih vežbi, tretiranja specifičnih vitalnih tačaka (slično akupresuri i reflekologiji), specijalnih masažnih tehnika, biomehaničkih vežbi lokomotornog sistema i korekcije posture. Sve to ga čini terapijom, jer u isto vreme radi na održavanju funkcionalnog balansa organizma i sprečavanju poremećaja koji mogu dovesti do akutnih i hroničnih stanja različite vrste. Takođe, Yumeiho se može praktikovati i u cilju usporavanja procesa već postojećih oboljenja.

Moj susret sa Yumeih-om se desio relativno skoro i mogu vam reći da sam bio oduševljen rezultatima koji se postižu već nakon prvog tretmana. Sasvim slučajno, na jednom od putovanja pružila mi se prilika da probam ovaj za mene potpuno nov način lečenja. Iskreno, ono što me je prvenstveno zaintrigiralo, bio je sam naziv. Zvučao mi je nekako tajanstveno i meni kao zaljubljeniku u istočnjačku medicinu i Japan, bilo je dovoljno da tretman “osetim na svojoj koži”.

Sam tretman se izvodi na podu, tj. na posebnoj strunjači, sličnoj onoj za shiatsu, preko garderobe ili laganog kimona. Naravno, pod garderobom ne podrazumevam nešto što biste obukli za posao ili za izlazak, već nešto laganije u čemu biste se prijatnije osećali (trenerka, majica). Tretman se započinje analizom mišića kroz njihovo lagano pritiskanje i opipavanje napetosti na osnovu koje iskusan terapeut može odrediti tok tretmana, i tretman u potpunosti prilagoditi potrebama klijenta. Na taj način pored analize, terapeut zagreva mišiće i zglobove za intezivnije manevre koje će koristiti u cilju korekcije ukoliko je to potrebno. Pošto se radi o orijentalnoj tehnici, iskusnim ‘konzumerima’ masaže će zaličiti i na tradicionalnu tajlansku masažu, ali Yumeiho je mnogo više od toga.

U mom slučaju, ‘problem’ je bio u vratnom delu kičme i između lopatica, tačno tamo gde i većina ljudi ima napestost, što zbog stresa ili lošeg držanja. Ništa preterano ozbiljno, ali dovoljno da me stalno podseća da je tu. Nakon što je utvrdio gde je problem, terapeut je počeo da opušta muskulaturu i da priprema kičmu, kao i ostale zglobove za ‘krckanje’. Pored toga što je tretirao mišiće, u isto vreme se bavio i odblokiranjem meridijana. Jačina hvatova je nešto intezivnija, tako da ukoliko niste ljubitelj jačih masaža, može se desiti da vam se ne svidi. Nakon skoro dva sata krckanja i nameštanja, tretman je bio gotov, a rezultati fenomenalni. Pored toga što sam svoje telo osećao mnogo lakšim, bol i napetost koji su postojali, lagano su počeli da isčezavaju. Najbolji osećaj ustvari imate dan kasnije kada ujutru shvatite da ono što vas je do tada ‘mučilo’ više nije tu.

Zbog svojih terapijskih svojstava, Yumeiho se u poslednje vreme sve više koristi i u prevenciji deformiteta kičme kod dece (skolioza i kifoza), gde u kombinaciji sa vežbama disanja i relaksacije daje odlične rezultate. Ovaj tip yumeiho-a zvanično počinje da se primenjuje od 2003.god pod imenom Yumeiho Preventivan Sistem.

Iskreno se nadam da će uskoro i kod nas zaživeti ova predivna tehnika lečenja i da ćemo imati prilike da uživamo u ‘benefitima’ koje ona nudi.

Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*